Enemy At The Gates

O poveste inspirata din fapte reale, o ecranizare partiala a romanului cu acelasi nume, scris de William Craig, in care sunt relatate faptele adevarate ale lui Vassili Zaitsev, din timpul razboiului.

Filmul reuseste printr-o maiestrie uimitoare sa transpuna spectatorul in acea atmosfera de razboi specifica anului 1942, cand cel de-al Doilea Razboi Mondial era in plina desfasurare. In iarna acelui an, armatele germane si rusesti se intalnesc in marea batalie de la Stalingrad, una dintre cele mai vicioase si dure batalii din cadrul celui de-al Doilea Razboi Mondial. La putin timp dupa intrarea in randul lunetistilor, un tanar soldat rus, Vassili (rol interpretat de Jude Law), se face rapid remarcat datorita abilitatii sale extraordinare de a trage de la mare distanta. Acesta devine in scurt timp mandria intregii armate, reusind sa le ridice tuturor moralul, spiritul si dorinta de a lupta, motivandu-i prin numarul record de victime facute in randul ofiterilor germani. Acestia din urma se vad nevoiti sa isi aduca propriul expert in manuirea pustii cu luneta, si anume pe maiorul Konig (actorul Ed Harris), care de asemenea este cunoscut pentru faptul ca nimic nu-l impiedica in atingerea obiectivului propus, indiferent de mijloacele necesare. Cu batalia Stalingradului dezlantuindu-se in jurul lor, acesti doi barbati trebuie acum sa lupte unul impotriva ceilulalt.

In paralel cu aceste conflicte, se naste o tulburatoare poveste de dragoste intre Vassili si o frumoasa femeie ce a imbracat si ea uniforma de soldat, Tania (Rachel Weisz), poveste ce este, din punctul meu de vedere, perfect incorporata printe numeroasele si sangeroasele confruntari.

Tin sa precizez ca, desi la finalul filmului Vassili si Tania se regasesc, dupa ce in prealabil fusesera despartiti de razboi, in realitate cei doi nu s-au mai revazut. La sfarsitul bataliei amandoi credeau ca celalalt a murit. Dupa multi ani, Tania a aflat ca iubitul ei este in viata, doar ca, din pacate, tocmai se casatorise.

Am fost foarte placut impresionata de rolul facut de Jude Law, care se pare ca este un excelent actor in orice rol il propulseaza pe micile ecrane. Nu este de neglijat nici interpretarea lui Ed Harris si a lui Rachel Weisz, care au facut de asemenea roluri excelente.

Am crezut la inceput ca acesta va fi un alt film de razboi, creat pe banda rulanta cu celelalte de acest gen, cu scopul de a-l detrona pe “Salvati soldatul Ryan” , insa ma bucur ca m-am inselat. Desi nu sunt o fana a filmelor in care exista violenta, crime si in general batalii si razboi, pot sa spun ca pe acesta l-am devorat pur si simplu pana la utlimul minutel. Desi era trei noaptea si eu, teoretic, ar fi trebuit sa dorm de mult timp, mi-a parut rau ca trebuie sa se si termine. L-as revedea in orice moment si asta nu neaparat fiindca sunt o mare fana Jude Law, ci pentru ca per total este un film de nota 10. Plus!

~ by Andra on 28/12/2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: